Asuminen Espanjassa

Espanjalainen pikkukaupunki Välimeren rannalla on Suomalaiselle aina elämys.
06.03.2018
Torreviejan öinen rantabulevardi
                              Klikkaa kuvaa hiirellä

Espanjan eläkeläiset.  (Espanjan kansalaiset)      

Alla listatuissa asioissa pääpaino on Valencian maakunnassa, jossa Torreviejakin sijaitsee. Muissa maakunnissa voi olla hiukan erilainen käytäntö joissakin asioissa, kuten terveyspalvelut ja liikenne, joissa Torrevieja on mielestäni huimasti edellä muita maakuntia Espanjassa.Ohessa muutama esimerkki Espanjan eläkeläisten eduista.
Espanjan eläkeläiset voivat kaikin puolin hyvin ja ovat tutkimusten mukaan elämäänsä erittäin tyytyväisiä.
Syitä on monia.
Ilmasto yksi euroopan parhaista.
Sosiaalipalvelut eläkeläisillä euroopan parhaasta päästä.
Espanjassa arvostetaan vanhempia ihmisiä, ja on koko kansan asia, että eläkeläinen voi hyvin.
Espanjassa ymmärretään, että eläkeläinen on oman osuutensa työllään ansainnut. Eläkkeellä on oikeus nauttia ja hiukan levätä. Joka maassa on omat tapansa.
Yli 65 vuotiaat eläkeläiset saavat veroihinsa merkittävän alennuksen ja kokonaisveroaste onkin selkeästi pienempi kuin palkansaajilla.Tällä tuetaan eläkeläisten ostokyvyn säilymistä eläköitymisestä johtuen.
Espanjassa satsataan sairauksien ennaltaehkäisyyn.
Espanjassa on koko kansan asia huolehtia vanhuksista ja vammaisista, panostamalla heidän psyykkiseen ja fyysiseen  kuntoutukseen.
Kokeisiin pääsee nopeasti ja ilman erikoislääkärin lausuntoa.
Espanja laskee, että on halvempaa tehdä nopea luuntiheysmittaus tuhansille, kuin operoida lonkkaleikkaus, ja päästää potilas sairaseläkkeelle, tai kalliiseen sairaalakierteseen.
Espanja tukee nerokkaasti eläkeläisten mielenterveyttä sekä yrittäjiä samalla rahalla.
Raha sijoitetaan suoraan eläkeläiseen, joka voi oman mieltymyksensä mukaan valita kohteen.
Valtio tarjoaa vähävaraisille eläkeläisille" ilmaisia " lomamatkoja ympäri Espanjaa.
Esimerkiksi viikko Benidormissa hiljaisen sesongin aikana, jolloin muu turismi on heikkoa. Apu on tervetullutta myös hotelleille, ja helpottaa alan yrittäjiä selviytymään matalasuhdanteiden ylitse. Näin tuki yrittäjille ei ole vastikkeetonta.
Tuki on työllistävää ja vähentää lomautuksia, joita olisi väistämättä edessä ilman eläkeläisten tuomaa sosiaalista sesonkia .Lisäksi korkotuottoina tulee vanhusten parantunut mielenterveys, joka suoraan heijastuu pienentyneinä menoina terveyspalveluiden ja lääkekulujen osalta.
Sairaanhoito ja tarvittavat kirurgiset toimenpiteet (leikkaukset) ovat ilmaisia.
Terveyskeskushoidot ja lääkäri ovat ilmaisia.
Kaikki sairauden hoitoon määrättävät lääkkeet (omavastuu lääkemenoissa 10%).
Omavastuuosuus maksetaan suoraan apteekissa. Pienituloisilla omavastuuosuus on pienempi.
Torreviejan osalta myös julkiset kulkuneuvot kaupungin sisäisessä liikenteessä ovat ilmaisia ostettuasi vuosikortin, hinta 35 €uroa.
Sairaseläkeläinen 100% invaliditeetti. (Espanjassa vahvistettu), vapautettu eläkeverosta.
Vastikkeet ovat halpoja Espanjassa, 15€-100€ kuukaudessa, ( Normaali kerrostalo asunto Torreviejassa )
Huomioi puoli ilmainen sairaanhoitoetu josta Suomalainen eläkeläinen ei voi kuin uneksia.
Espanjassa asumisen kiinteät kulut ovat alhaisemmat Suomeen verrattuna.
Vertailukohde Helsingin asuntojen hinnat ja vastikkeet.
Vertailussa muun suomen kanssa kulut ovat aika samansuuruiset samankokoiseen kaupunkiin vertailtaessa.
(Katso blogista vuokra-asuminen )
Omistusasuminen on edullinen asumisnuoto Espanjassa.
Asuntojen hinnat ovat pudonneet keskimäärin 50% vuodesta 2007.
Verotuskohtelu Espanjassa on sama Espanjan kansalaisten ja ulkomaalaisten residenttien (vakituisesti maassa-asuvien) kesken.
Keskipalkka Espanjassa (vuonna 2016) Madridin commuunissa on 25.860 €/vuosi. Muissa commuuneissa se on jonkin verran alhaisempi, esimerkiksi Canarialla 18.926 €. Muiden alueiden keskipalkat ovat Madridin ja Canarian Saarten välissä.
Yli 65 vuotiaat eläkeläiset saavat lisävähennyksen veroista.
Lisävähennyksellä halutaan kompensoida ikäihmisten kuluja,vaikka lääkkeet ja sairaanhoito ovatkin lähes ilmaisia.Toimenpiteellä estetään eläkeläisten putoaminen köyhyysloukkuun.( Katso taulukko alla )
Espanjassa on julkisen eläkejärjestelmän eläkekatto. Eläke on vuonna 2016 noin 2500€/kk. Järjestelyllä pyritään varmistamaan eläkkeiden maksukyky ja estämään eläkkeiden nousu "FORTUM"-mittoihin veronmaksajien rahoilla. Vuosielääkkeessä on laskettu mukaan 2 ylimääräistä eläkettä, jotka maksetaan espanjalaisille vuosittain.
Espanjan hintatasoon suhteutettuna voi laskea kuinka espanjalainen eläkeläinen tulee toimeen.

Asunon hankinta Espanjasta. Ohessa linkki.Vuokra-asuntoEspanjan hotellien ja majoitusliikkeiden laintulkinnalla vaaditaan kaikkia asuntoja, joissa harjoitetaan jaksoittaista kaupallisen omaista vuokraamista, rekisteröitäväksi ja luokiteltavaksi, hotellien tapaan.
Ilmoitusvelvollisuudella halutaan saattaa hotellit tasa-arvoiseen asemaan yksittäisten ammattimaisten vuokraajien kanssa.
Jos lain käyttö toteutuu kirjaimellisesti, voi se olla vakava isku myös suomalaisten asuntojen vuokraukselle Espanjassa.

Se, vaatiiko verottaja, ja kuinka tarkasti lakien noudattamista, jää nähtäväksi. Vai onko kyseessä taas uusi laki, jota spekuloidaan ja ihmetellään seuraavat viisi vuotta, niin ettei kukaan lopulta tiedä miten pitäisi toimia.
Suosittelen kuitenkin ottamaan asian vakavasti ja toimimaan sen mukaisesti.

Alla Espanjan minimi eläkkeet vuodelle 2016


Eläkepäiviksi Espanjaan?
Esimmäinen asia on selvittää asiat suomen verottajan kanssa.
Alla linkki .
verotuksen%20siirto%20Espanja


Jos et aio siirtää verotustasi Espanjaan on muuttoprosessi yksinkertainen.

Voit asua Espanjassa alle 3 kuukautta ilman mitään selvityksiä (talviasukiksi).
Aikarajaa ei todellisuudessa ole EU kansalaisilta mitenkään kyselty, moni onkin asustanut Espanjassa talvet, 6 kk ilman minkäänlaisia ilmoituksia.
Autosi voit tuoda vapaasti Espanjaan 6 kk/maksimi/vuosi. Aika ei ole sidoksissa kalenterivuoteen, mikäli et halua hankkia pankkitiliä Espanjasta, sekään ei nykyoloissa ole välttämätöntä. Jos et omista Espanjassa mitään, ja asut vuokralla, tulet kyllä toimeen suomalaisella pankki- ja luottokortillasi Espanjassa. Ostokset voit tehdä suoraan kortillasi ilman lisäkulujuja.
Mikäli haluat rekisteröityä virallisesti Espanjaan asumaan katso blogista "residenssia".
Vuokralla-asujan ei yleensä kannata avata pankkitiliä Espanjaan, ellei tilille ole todellista hyötykäyttöä. Kulut tilistä nousevat helposti yli 200 €uroon vuodessa.
Samoin muutto lintujen kannattaa harkita tilin avausta,koska kaikki maksut voi siirtää Suomalaisen pankin kautta maksettavaksi automaatti laskutuksella.Koiran tai kissan matkassa Espanjaan. Linkki http://haukkumaukku.

"Manjaana" ei tarkoita mitään tiettyä aikaa tai ajankohtaa, se voi olla minuutin tai vuorokauden mittainen jakso, tai enemmän tai vähemmän, riippuen sanojasta, asiasta, ja tekijästä.
Perusluonteeltaan espanjalainen on avoin ja rehti, joka pyrkii huomioimaan kanssaihmisensä ja heidän tarpeensa, mutta hän myös odottaa, että vastapuoli osaa käyttäytyä ja huomioida "TAVAT ".
Tärkeää huomioida, vaikka elämme yhteisessä Euroopassa on kohteliasta kunnioittaa maan tapoja ja sopeutua itse kukin uuteen kulttuuriin, joka varmasti rikastuttaa eloamme tässä euroopan eteläisimmässä maassa, joka on ottanut meidät niin hyvin vastaan ja toivottanut tervetulleeksi nauttimaan tämän maan lämmösta ja ikivanhasta kulttuurista ihmisineen.
Huomioi että Espanjassa asuu  miljoonia eteläamerikkalaisia äidinkielenään Espanja, joiden kulttuuri voi poiketa suurestikin espanjalaisesta elämänmenosta.
Samoin Marokosta ja muista  Afrikan maista on tullut paljon pakolaisia, laittomia ja laillisia Espanjaan, jotka antavat oman säväyksensä espanjalaiseen kulttuuriin.
Perusasioita jotka on hyvä ymmärtää asumisen ja olemisen helpottamiseksi.
Etelässä turistialueilla äänieristys on olematon. (rakenteiden tiivisteet ovat usein styroksia).
Huomioi naapurisi (seinät ovat todella ohuet).
Perhe-elämä on äänekästä. ISOLLA Ä:llä.
Harkitse kahdesti muuttamasta taloon, jossa on paljon sesonkilomalaisia, häiriöaste saattaa olla sietämätön.
Espanjalainen valvoo myöhään.
Ulkomaalainen turisti valvoo aamuun.
Espanjalainen nukkuu pitkään, jos vain voi.
Keskusta-asumisessa kaikki on kävelyetäisyydellä.
Asuntomurroista noin  90 % tapahtuu ns.urbanisaatioissa.( omakotitalot rivitalot )
Valitse läpitalon huoneisto joka on tuuletettavissa (kosteuden poisto).
Patiot toimittavat saman asian jos ovat ikkunallisia.
Usein kuulee sanottavan että asunnot ovat kylmiä espanjassa.Kenellä on kenellä ei.
Asunnon saa talvella yhtä lämpöiseksi kuin suomessakin kun vain lämmittää.
Sen sijaan asunnon jäähdyttäminen huhtikuun -lokakuun välillä on jo paljon vaikeampaa ja kalliinpaa jos halutaan hinnoista puhua.Yhteenlaskettuna 3 huoneen lämmitys / jäähdytyskulut ovat noin 120-150 €/kk
Sähkö maksaa espanjassa huomattavasti enemmän kuin suomessa,mutta vastaavasti yhtiövastikkeiden halpuus kompensoi sähkön korkean hinnan kokonaisuudessaan.
Terassin lasituksen vaikutukset ovat kovin erillaiset mitä kotosuomessa on asiasta kokemuksia.
Oma kokemukseni on etten lasittaisi terasseja.
Mikäli  käytät asuntoasi ympärivuotisesti. en suosittele terassin lasitusta mikäli aurinko pääsee porottamaan terassille.Terassin lämpötila nousee kevat ja kesäpäivinä nopeasti yli + 50 asteen ja estää näin myös takana olevan huoneen käytön.Ennen ostopäätöstä kannattaa erityyppisissä huoneistoissa käydä ja tutustua niihin eri vuodenaikoina.
Suuri osa lasitetuista terasseista Espanjassa on päätynyt varastotilaksi, jossa se varmasti myös tulee tarpeeseen tilojen ahtauden takia. Osa asukkaista on muuttanut tilan kokonaan sisätilaksi ja vaihtanut lasituksen tiileen tai muuhun materiaaliin (vaatii luvan kaupungintalolta ja taloyhtiöltä).
Kerrostalossa on suurin piirtein samanlaiset järjestyssäännot kuin Suomessa.
Yhtiökokous valitsee presidentin (puheenjohtajan) ja varapresidentin, joilla on sama valta kuin Suomessa taloyhtiön hallituksella.
Yhtiöllä voi olla, ja usein onkin presidentin avustajana administration, vastaa suomalaista isännöitsijatoimistoa.
Taloyhtiössä kaikki huoneistot ovat itsenäisiä riippumattomia ns kiinteistöjä, jotka on kaupanteon yhteydessä rekisteröitävä maarekisteriin.
Jokaisessa huoneistossa on oma vesimittari, jonka mukaan laskutus tapahtuu.
Hanavesi on juomakelpoista
Miltei kaikissa kerrostalohuoneistoissa on niin sanottu "portero", ovipuhelin, kytkettynä jokaiseen huoneistoon.
Suomalainen pankki/luottokortti toimii kaupoissa ja automaateissa.
Kaupat ovat suurelta osin supermarket -tyyppisiä.
Huoltoasemat toimivat kuten Suomessa.
Elintarvikkeet ovat keskimäärin noin 20% halvempia.
Xylitoli pastilleja, pitoisuus 91.5% saat Mercadona nimisestä kaupasta, tuotteet ovat karamellihyllyssä.
Apteekit. Osa lääkkeistä löytyy toisella nimikkeellä, siksi on hyvä ottaa suomalainen lääkepurkki mukaan apteekkiin. Jotkut suomalaisista reseptilääkkeistä ovat reseptivapaita Espanjassa.
Huoneistoissa suora sähkölämmitys/ilmalämpöpumppu, tai butanilla toimiva kaasulämmitys.
Huoneiston lukot on syytä vaihtaa heti turvallisuussyistä. Vuokra-asuntojen avaimia voi olla missä tahansa.
Yhtiövastike on noin 20-30%  helsingin tasosta. Mutta !
Yhtiövastikkeen pienuus perustuu huoneiston itsenäisyyteen.Vaikka huoneisto on kerrostalossa on se kuitenkin itsenäinen yhtiö ja kulut ovat samat kuin suomalaisessa omakotitalossa.
Kaikki korjaukset ja huollot menevät asunnon omistajan piikkiin oli kyse sitten sähkö tai putkistovioista,ikkunan pokista tai lasien rikkoutumisista.
Lämmitykulut jokainen maksaa itse sähkö tai kaasulaskussaan.
Kiinteistövero, IBI-vero maksetaan vuosittain (koskee vain asunnon omistajia. Suositeltavaa on sopia verottajan kanssa että veloittavat summan automaattisesti tililtä. Vero peritään syyskuussa. Summa pyörii asunnosta riippuen 100-400 euron haarukassa.
Ylläolevien maksujen jälkeen se asumisen edullisuus kyllä suurimmalta osin hupenee edellä mainittuihin kuluihin.


SUMA 
Autosta kunta perii veroa vuosittain muutaman kympin, sovi perinnästä SUMASSA, että ottavat summan suoraan tililtä, niin säästyt ylimääräisiltä kuluilta, vero peritään keväällä.
Alla kuva  La Matan toimistosta joka sijaitsee La Matan pääkadun varrella (calle major)
-Remontointi espanjalaisessa taloyhtiössä on vapaampaa kuin Suomessa. Ns pintaremontit, kuten seinän eristys levyillä, tai kevytpinnoitteilla, ei tarvitse lupia.
Espanjassa on totuttu että siestan aikana ei aiheuteta tarpeetonta meteliä edes remontointien osalta.
-Terassin lasitus vaatii aina taloyhtiön presidentin hyväksymisen, tai administrationista luvan, riippuen talon käytännöstä. Isompiin remontteihin on haettava työlupa kaupungintalolta, ja maksaa jonkun kympin. Huoneiston omistaja huolehtii ja kustantaa itse kaikki korjaus-, muutos- ja huoltotyöt, joita asunnon sisäpuolella tehdään.
-Ulkoterassi atico ja planta baja alkuperäisasennukset ja muut ulkotilat ovat taloyhtiön vastuulla, mikäli et ole tehnyt niissä muutostöitä. Lisätietoja saat obra nueva: sta. tarkoittaa. jos omistat aticon jonka terasissa ei ole kattoa ja terassisi lattia toimii alakerran kattona terassisi aiheuttamat vesivuodot  alakerran asukkaalle ovat taloyhtiön vastuulla..kauppakirjassasi on merkintä.(terassistasi käyttö yksinoikeudella.= uso exclusivo) Jolloin taloyhtiö on todellinen omistaja terassillesi.kyseinen merkintä on yleinen espanjalaisissa kauppakirjoissa aticon osalta.
-Useat taloyhtiöt kuitenkin yrittävät maksattaa terassien vesivuotojen korjauksen aticon omistajalla ikään kuin ollen tietämättömiä että korjaukset kuuluvat taloyhtiölle.
Vastaava tapaus sattui myös omalle kohdalleni,ja on vaatinut totisesti paljon työtä osoittaa että todellinen vastuu on taloyhtiöllä.
Taloyhtiöt ovat joskus hyvinkin härskejä k.o asiassa ja suoranaisesti johtavat aticon omistajaa harhaan mitä erinäisemmillä väitteillä ja uhkauksilla.
-Kaikki asennukset yleisissä tiloissa ovat kiellettyjä ilman asiallista lupaa.
Matkan varrelta esimerkkejä Suomalaisten  asennuksista joihin taloyhtiöt ovat joutuneet puuttumaan. Tervehdys kyltti isolla lokinkuvalla joka oli propattu käytävän seinään kooltaan 50*30 cm- nimi laattoja, lisävaloja-,infrapunakytkimiä-,kaapelijohdotuksia-,Ilmastointilaitteita- yms.Vaihtoipa yksi hyväntahtoinen Suomalainen muuttolintu kerrostalon alaoven lukon kun ei toiminut omasta mielestään riittävän hyvin.talon 100 asukasta jäi ilman avaimia ja siitäkös elämä syntyi.
-Usein kuulee sanottavan että Espanjassa kerrostaloissa voi tehdä sitä ja tätä ilman lupia. Náin ei ole.
Espanjalainen kerrostalo on hyvin tarkka asennuksista.Lähes aina asukas on joutunut poistamaan ja palauttamaan ennalleen ilman lupia tekemänsä muutos tai muut työt.muussa tapauksessa taloyhtiö on suorittanut työn ja laskuttanut asukasta.( Valencian maakunta )Jos taloyhtiö lähettää sinulle nimelläsi postia.lue ja käännätä posti.näin voit välttyä yllätyksiltä.
Toki voit tehdä parannus ja siistimistöitä taloyhtiön yleisissä tiloissa jos olet pyytänyt luvan talon presidentiltä tai administrasionista.
-Yhteistiloista kuten raput,hissi ja käytävat ikkunoineen ym.vastaavat tilat kuuluvat taloyhtiön hallintaan ja maksuperusteeseen.
-Jokaisessa taloyhtiössä on voimassa olevat järjestyssäännöt joita on syytä noudattaa ja olettaa että myös naapurisi noudattaa sääntöjä.. ovat yleensä ilmoitustaululla ulko-oven vieressä tai saatavilla administrationista.
-Jos haluat huomauttaa naapuriasi liiallisesta häirinnästa voit koputtaa seinään tai käydä oven kautta ilmoittamassa häiriösta,  molemmat tavat ovat yleisessä käytössä. Muista kuitenkin että Espanjassa häiriön sietoaste on suurempi kuin Suomessa. Kello 24.00- 0700 välinen aika on yleisesti ymmärretty -Espanjassa hiljaisuudeksi. Poikkeus juhlapyhät jalkapallomatsit yms, vastaavat tilaisuudet.
Espanjan kiinteistöissä ovet ovat paukkuvaa laatua.siihen voimme jokainen omalla tavallamme vaikuttaa mieltymystemme mukaisesti.
Elosta ja olemisesta.
Torrevieja ei sinänsä suhteessa eroa mitenkään muista suomalaisyhteisöistä.
Kuten aina suomalaiskeskittymä missä tahansa maassa pitää sisällään mitä erinäisempiä  ihmisiä ja taustoja.
Kaikilla täällä on yksi yhtenäinen asia joka meitä yhdistää. ( Torrevieja ) loppu onkin sitten melkoinen läpileikkaus suomalaisesta yhteiskunnasta erilaisine personineen , tapoineen ja tyyleineen, niin hyvässä kuin pahassa.
Vieras maa erillaisine tapoineen ja uusine ihmisineen,yhdessä ei niin tutun kielen kanssa luo pohjan mielikuvitukselle herkistäen ulkoisille vaikutteille.Ei ole helppoa erottaa tarinaa totuudesta ?.totuuskin voi joskus tuntua tarinalta.
Suurin osa meistä on tullut  viihtymäan / nauttimaan Espanjan auringosta kulttuuripalveluineen.
Sitten se pieni osa tulijoista, jotka eivät ole itseensä tyytyväisiä, heidän pää-asiallinen tehtävänsä tuntuu olevan haukkua ja valittaa muista kanssa-ihmisistä.
Tämä ihmisryhmä etsii huomiota osakseen tavallansa, ja saanee jonkinlaisen tyydytyksen katkeraan mieleensä muita panettelemalla josta jokainen aikanaan erottaa faktan fiktiosta. 
Näitä henkilöitä on onneksi pieni, mutta valitettavasti sitäkin äänekkäämpi joukko, joka saattaa imaista hetkellisesti  mukaansa joitakin uusia tulokkaita.
Tämä ihmisryhmä osaa pitää itsensä kuuluvilla siellä missä kulloinkin liikkuu.
Onneksi nämä ihmiset on opittu melko hyvin tuntemaan tarinoineen. Silloin tällöin kuitenkin syntyy uusi " tarinankertoja"  juttuineen ja tapahtumineen, Näin täällä Torreviejassakin kulkee joitakin tarinoita (fiktioita) jotka ovat näiden ihmisten  temmellyskenttää.
Näinhän se on. Tyhjät tynnyrit kolisevat eniten... Sanoo vanha sananlasku.
Miten tuon nyt kukin ymmärtää.?

Niin ja tarinanhan minäkin tässä juuri kerroin ottakoon jokainen sen kuten  haluaa .


Olen sivistymön ihminen /Torreviejan monet kasvot

Ai miksikö ? Koirani pissasi kadulle suojatie merkin viereen.
Why do not I piss my dog in the park? Varför pissar jag inte min hund i parken? Huusi eläkeläispariskunnan rouva minulle selvästi närkästyneenä.
Kahdelle ensimmäiselle kysymykselle heilautin kättäni ja jatkoin matkaa sen kummemmin miettimäti asiaa. Sitten kuului takaani selvällä suomen kielellä oletko Suomalainen ?
Myönsin olevani.
”Miksi et pissata koiraa puistossa” ? Ei koirat saa pissata kadulle.
Sinänsä hassua ettei rouva maininnut mitään koirani kakkaamisesta jonka varmasti myöskin huomasi kuten pussin johon kakan korjasin,jättäähän se pienen jäljen katuun paikkaan josta kakka on korjattu.
Vastasin rouvalle että on oma asiani huolehtia koirani tekemisistä eikä asia kuulu mitenkään hänelle.
Rouva oli selvästi tuohtunut sanoen että olen sivistymätön ja kotoisin paikasta jossa ei ole mitään käsitystä siisteydestä käski minun opiskella asiaa koska olen sivistymätön ihminen.
Hänen kotikaupungissaan koirat eivät kuulemma tee hätäänsä kadulle.
Mikä lie todellinen syy ? moiseen reaktioon joka ei varmaankaan ollut koirani käyttäytyminen ellei hän sitten ollut tosi koiravihaaja ?
Yksi asia jäi minulta sanomati rouvalle jonka ihan unohdin siinä hässäkässä.
Normaalisti koirani viihtyy hyvin viereisessä kansallisuuksien puistossa mutta se ei vain ollut silloin mahdollista.
Tämä tapahtui 03.2018. Puisto oli suljettu. 
En vain millään kykene ymmärtämään joidenkin suomalaisten tapaa tulla toiselta puolelta
eurooppaa opastamaan vieraaseen maahan kuinka siellä asiat oikeaoppisesti hoidetaan.
Ehkä tämänkin voi liittää tapauksiin elosta ja olemisesta ?Näin Torreviejassa tänään. Kevyttä tihkusadetta, vihainen suomalainen,suljettuja puistoja mutta eiköhän se aurinko paista kaikille taas huomenna.

Tervehtiminen Espanjassa

Tervehtiminen on Espanjassa kuten Suomessa yleinen tapa tavattaessa.
Suuremmissa kaupungeissa ei kuitenkaan yleensä tervehditä muita kuin tuttuja.
Poskisuudelmat ovat Espanjassa maan kansalaisten keskuudessä yleisiä. Sama tapa on jonkin verran levinnyt myös Suomalaisten keskuuteen positiivisella tavalla. Poskisuudelma on hyvin läheinen tervehdys tapa, eikä pidä loukkaantua mikäli kaikki eivät sitä käytä.
( käytetään yleensä laheisten ja hyvien tuttujen kesken )
Tervehtiminen yleensäkin on hyvin henkilökohtaista eikä siitä ole syytä loukkaantua mikäli joku ei tervehdi.Tavat ovat vain niin erilaisia maan eri osissa missä olemme eläneet ja tottuneet omiin tapoihimme.
Samoin henkilökohtainen kemia ja ihmisten keskeinen kanssakaynti yms.vaikuttavat tervehtiikö joku vai ei.
Pohjoisessa tervehditään melkein poroakin kun taas Helsingissä ei usein tervehditä edes lähinaapuria.


Huomioi.
Espanjassa kulkee useita ovelta ovelle myyjiä jotka mikä kullakin verukkeella yrittävät " RAHASTAA " turisteja myymällä mitä erinäisempiä tuotteita ja palveluita.
Osa ovikellon soittajista tekeytyy virallisiksi kunnan toimihenkilöiksi myyden lippuja joihinkin tapahtumiin joissa tuotto menee yleensä johonkin keksittyyn hyvään tarkoitukseen.

HUOMIOITAVAA
Espanjassa ei ole virallisia ovelta ovelle myyjiä, eikä kunta myy mitään ovelta ovelle kampanjoinnilla..
Ei ole myöskään minkäänlaisia virallisia tarkastuksia  miksi sinun pitäisi päästää joku sisälle ja maksaa jostakin.
Älä myöskään ota vastaan mitään myyjiltä jotka työntävät papereita tai tavaroita käteesi, niiden palauttaminen voi osoittautua yllättävän vaikeaksi etkä silloin voi sulkea ovea halutessasi.
Samoin usein tekeydytään sähkö yhtiön tai kaasu yhtiön edustajaksi, jotka yrittävät saada aikaan sopimusta jostain palvelusta tai tarkastuksesta.Samalla he pyytävät nähdä sähkö sopimuksesi tai jonkin muun sopimuksen jota he voivat sitten myöhemmin hyödyntää omiin tarkoituksiinsa.
Espanjassa mikään virallinen yhtiö ei hoida asioitaan ovelta ovelle myynnillä.
Kenelläkään ei ole oikeutta myöskään päästä sisälle asuntoosi ilman omaa lupaasi. Ei edes taloyhtön presidentti eikä kukaan muukaan toimija.
Mikäli jokin pakottava syy ilmenee että taloyhtiön on päästävä tiloihisi siitä kyllä ilmoitetaan etukäteen kirjallisesti sinulle taloyhtiön presidentin allekirjoituksella.
Avaimiasi älä myöskään koskaan luovuta edes lainaksi kenellekään ellet henkilökohtaisesti luota henkilöön.

Mikäli joku soittaa ovipuhelimeesi ja pyytää " abre la puerta " ( avaa ovi ) älä avaa ellei soittaja ole tuttu.
yleensä soittajat ovat kaupustelijoita kulkureita,mainostenjakajia tai muita asiattomia liikkujia joilla ei ole mitään asiaa taloon.
Asiallinen henkilö osaa kyllä soittaa presidentin tai espanjalaisen osoitteeseen.

Lomasesongin aikaan kuten pääsiäinen ja keskikesä kannattaa tarkastaa kauppalasku ennen kaupasta poistumista.
Jostain syystä laskuissa on sesonkiaikaan melko usein virheitä yleensä kaupan eduksi.
Johtuneeko kiire apulaisista vai ei, mutta laskun tarkastaminen on aina hyväksi, siinä samalla kehittyy myös kielitaito ja tuotetuntemus.Espanjassa on hyvä huomioida asunnon sijainti myös säiden osalta.Viime aikaiset sateet antoivat jälleen muistutuksen luonnon voimista Espanjassa.
Andalusiassa on kateissa 7 henkilöä ja Murciassa 5 henkilöä syyskuun lopun sateiden jäljiltä.Vesi nousi satoihin asuntoihin tuhoten niiden kalustuksen liki totaalisesti.Tulvat koettelevat pahiten alueita jotka sijaitsevat lähellä vuorenrinteitä alavilla mailla.Vuorilta tai muilta korkeilta rinteiltä valuva vesi saa uskomattoman voimansa rankkasateiden ja painovoiman yhdistelmästä.
Myös kaupungeissa on syytä miettiä missä asuu.Jos talo sijaitsee mäessä tai mäen alla jonne vesi voi vapaasti virrata ovat kerrostalojen autotallit ja varastot tulvavaarassa.Espanjassa voit nähdä uutisissa useinkin kerrostalojen autotalleja joissa autoista on näkyvissä hädin tuskin heijastus katosta tai antennista.
Tulvat eivät rajoitu pelkästään maaseudulle ja pikkukyliin.
Turvallisinta on asua mäenpäällä ja yleensäkin kerrostaloissa.
Veden pinta saattaa nousta muutamassa minuutissa jopa 2 metrin korkeuteen asunnossa tai muussa sisätilassa joka on tulva-alueella.
Asunnon hankinnan yhteydessä kannatta kysellä paikkakuntalaisilta alueen tulvaherkkyydestä.

Lama on tuonut Espanjaan myös asuntomurtojen ja varkauksien aallon.
Espanjalaisen asunnon peruslukko on hatara.  Osaavat varkaat avaavat peruslukon alle minuutissa.
Tämän johdosta on suositeltavaa asennuttaa oveen kunnollinen turvalukko.
Varsinkin pientaloalueilla joissa naapuri ei ole heti seinän takana ja alueella paljon tyhjiä huoneistoja,on syytä harkita hälytyslaitteiden asentamista asuntoon sekä muutoinkin huolehtia että ovissa on kunnollinen lukitus ja turvaovi ( Metalloitu ovi ) Viimeaikoina on taas ollut uutisissa tapauksia röyhkeistä varkaista jotka ovat murtautuneet sisään taloihin vaikka asukkaat ovat olleet sisällä. Kohteet ovat yleensä sijainneet alueilla joissa ei ole paljon asukkaita eikä muita häiriötekijöitä varkaiden kannalta. Omakotitalot ja rivitalot joissa vähän asukkaita ovat varkaille otollisimpia kohteita.
Alla kuva Perinteisestä lukosta jonka kautta on murtauduttu huoneistoon.


Muutto Espanjaan lisätietoa.Linkki.Muutto%20Espanjaan

Asumistodistus ( Kunnallinen )
Torreviejasta saat asumistodistuksen osoitteesta.
Calle de Antonio Machado numero 22 .03181 Torrevieja.
Policia Nacional edellyttää että sinulla on tämä todistus anottuna aikaisemmin kun anot pysyvää oleskelulupaa.
Alla kuva
Heti sisääntulossa on laite josta saat vuoronumeron.
Seinällä oleva ilmoitustaulu ( kuvaruutu )  ilmoittaa kun vuorosi tulee.
Saadaksesi asumistodistuksen tarvitset joko kopion kauppakirjasta että olet ostanut asunnon Torreviejasta,
Tai kopion tekemästäsi vuokrasopimuksesta jolla voit todistaa asuvasi vakituisesti Torreviejassa.
Vuokrasopimuksessa on oltava tarkat tiedot vuokralleantajasta sekä hänen veronumeronsa ja kopio passista tai henkilöllisyystodistuksesta.
Passi mukaan kuten aina Espanjassa asioidessa.
Jos paperisi ovat kunnossa saat todistuksen mukaasi samalla käynnillä.

Asumistodistus on ilmainen.
Kunnallta saadulla asumistodistuksella voit hoitaa auton rekisteröinnin nimiisi,yms.juoksevia asioita,
Näin on 10/2014. lait ja tulkinnat espanjassa elävät omaa elämäänsä ja voivat yllättäen muuttua.
Alla linkki viimeisiin voimassaoleviin määräyksiin Torreviejassa.

Ohessa linkki Torreviejan kaupungintalo http://torrevieja.es/sal/ayuntaamiento/